onsdag 15 augusti 2007

Tiden rusar

Och redan har det gått en vecka till! Idag har jag gått 26 veckor. Bara 14 kvar. Gahh! Har just funderat ut att det är MAX 12 veckor kvara tt jobba. Herregud, det känns inte långt. Det finns en hel del att hinna med! Hemma, till bebisen och framförallt på jobbet! De har börjat titta så smått på vik för mig här oxå.

Magen växer och bebisen rör sig konstant...förutom när den sover. Vissa kvällar är den väldigt pigg, sparkar och rör runt. Men det är bara mysigt. Läste precis att nu är bebisens huvud 25 cm i omkrets...gah, hur ska man få ut det?!!!

En liten längre summering av bebisen under denna vecka..

v 26
Din livmoder känns ungefär 6 cm ovanför naveln. Du kan få graviditetsstrimmor. Dessa strimmor uppstår på grund av att huden sträcks ut för fort.

I vecka 26 är medelkroppslängden 35 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 900 gr. Huvudets omkrets är nästan 25 cm.

Ögonlock och ögonfransar är mycket väl utvecklade. Fingrarnas naglar är välutvecklade men ännu finns det inga naglar på tårna. Armar och ben får sina slutgiltiga proportioner.

Ljudnivån i magen kan nå upp till 80 decibel, vilket motsvarar en stökig stadsmiljö. Barnet lyssnar på mammans röst och omgivningens ljud. Det hör också ljud som nysningar, hjärtslag, bubbel från magen och blodet som susar.

Nu utvecklar barnet sina lungor. När barnet ligger i magen får det hålla till godo med det syre som blir kvar efter att mamman har fått sitt. Det gör att barnet måste använda sina resurser på ett bra sätt och barnets röda blodkroppar är extra bra på att ta upp syre. Det använder också syret till hjärnan och hjärtat i första hand. Övriga delar av kroppen får det som blir kvar när de livsviktiga organen har fått syre.

Den här veckan börjar ditt barns näsborrar att öppna sig, vilket ger barnet möjlighet att öva att andningsrörelsen med hjälp av muskler och lungor. Det finns förstås ingen luft att andas så istället andas barnet in och ut fostervatten.

Sugreflexen är så stark att om handen rör sig framför ansiktet, kommer barnet automatiskt att börja suga på tummen och fingrarna. Ultraljud visar ofta hur barn inuti livmodern suger på tummen.

2 kommentarer:

Sara sa...

Ja, du, gisses vad tiden går fort. Snart är det november! Yey!

Anonym sa...

Det är underbart att följa er resa varje vecka på bloggen.

Kram svärmor. Längtar efter er.