torsdag 2 augusti 2007

Cirkus i magen?

Igår kväll när vi satt i soffan hemma, kändes det som jag hade en hel cirkus i magen :) Plupp körde akrobatik så det rykte om det! Hela magen hoppade. Jag drog upp tröjan och Jocke skrattade och tyckte det var skithäftigt. Då känner man "men gud det är någon där inne!" :)

Idag är jag i v24 + 1.
Det här är vad som sker under denna vecka.

v24
Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll!

Vikten på fostret är nu runt 600-700 gram och är ungefär 31 cm i sin hela längd. Balanssinnet är välutvecklat, dvs innerörat och barnet vet vad som är upp och ner. Nu börjar nästa känsliga utveckling av hjärnan som pågår fram till vecka 36. Så det är viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Könsorganen är färdigutvecklade. Barnet är nu börjat få ett brunaktigt fett runt kroppen. Anledningen till att detta utvecklas är att barnet ska behålla kroppsvärmen. Nyfödda är dåligt förberedda på att reglera kroppstemperaturen i början. Det är en av svårigheterna med för tidigt födda barn.

Även om barnet fortfarande får syre genom moderkakan så börjar lungorna att producera surfactant för att förbereda fostret inför ett liv på utsidan. Det är ett ämne som gör att alveolerna hålls utspända så att lungorna inte kollapsar och klibbar ihop sig när vi andas ut.

Känns det som om barnet rör sig mer än någonsin? Barnet är som mest aktivt mellan den 24:e och 28:e veckan. Efter det finns det inte tillräckligt med utrymme för alla akrobatiska övningar han eller hon nu är expert på.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej vad det går! Visst är det fantastiskt när man verkligen kan "se" att det rör sig och man förstår att det är något levande innaför:)) Häftigt! Snart känner man en fot sticka ut lite här o där, vid revbenen...å man kan tom få "trycka" tillbaka den...in i magen...Myyyyys! Nu får du allt känna o längta ännu mer... O SEN fattar man inte hur den lille/a krabaten fick rum därinne ??!! Helt ofattbart! men vi tar en sak itaget o väntar med spännning poå den 20 nov! Viska till den lille/a en liten hälsning från mormor,...så kanske h*n kommer ihåg mig när den kommer ut...hihihiih busigt va`!
Kraaaam mormis